Σύνοψη ερευνητικού έργου
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο πεδίο των Νευροεπιστημών παραμένει η κατανόηση του πώς ο εγκέφαλος επιτυγχάνει την ευέλικτη επικοινωνία μεταξύ νευρωνικών πληθυσμών ανάλογα με τις ανάγκες της συμπεριφοράς. Η προσοχή αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γνωσιακής λειτουργίας η οποία βασίζεται σε μια τέτοια δυναμική και επιλεκτική δρομολόγηση πληροφοριών, δίνοντας προτεραιότητα στην επεξεργασία ερεθισμάτων που σχετίζονται με τη συμπεριφορά, και φιλτράροντας μη σχετικές πληροφορίες. Πειραματικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο προμετωπικός φλοιός (PFC) αποτελεί κρίσιμη δομή του συστήματος ελέγχου της προσοχής και ότι μέσω κατωφερών σημάτων σε οπτικές περιοχές τροποποιεί την οπτική επεξεργασία προς όφελος ερεθισμάτων σχετικών με την τρέχουσα συμπεριφορά. Ωστόσο, ο ρόλος διακριτών προμετωπιαίων περιοχών στην προσοχή και οι μηχανισμοί που διαμεσολαβούν την επιλεκτική επικοινωνία και επεξεργασία πληροφορίας εντός του προμετωπιαίου-οπτικού δικτύου παραμένουν ασαφή. Στο συγκεκριμένο έργο εξετάζουμε:
(α) εάν και πώς νευρώνες σε διαφορετικές ανατομικές υποπεριοχές του PFC και διαφορετικοί τύποι κυττάρων επεξεργάζονται πληροφορίες σχετικά με οπτικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται για να κατευθύνουν την προσοχή.
(β) την επιλεκτικότητα των νευρωνικών αλληλεπιδράσεων σε τοπικό επίπεδο και μεταξύ απομακρυσμένων πληθυσμών σε περιοχές του προμετωπιαίου και του οπτικού φλοιού σε διαφορετικές γνωσιακές απαιτήσεις. Στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε τους μηχανισμούς ευρείας κλίμακας συντονισμού της δραστηριότητας στον εγκέφαλο από ανατομικά διακριτά νευρωνικά κυκλώματα ανάλογα με την τρέχουσα συμπεριφορά.
Το ερευνητικό έργο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας» (Αριθμός Έργου: 41)